Thursday, June 23, 2011

Congratulations

Freeorkutscraps.com - Free Orkut Scraps
Akhirnya..selepas 5 hari berlatih untuk pertandingan drama ni, afiq ,along dan kawan2nya telah berjaya dapat johan. tahniah untuk SMJ. Tak sangka, pandai juga budak2 ni berlakon. Afiq jadi Hansel dan along Cinderella...katanya drama pasal fairytale..

Piala yg along dan afiq tak sabar2 nak tunjuk kat abah...
Sebagai hadiah mama cuma bawa pergi makan pizza...

hidangan kami untuk hari tu...

Afiq yang sentiasa berselera...

Adik dan Tasya...

Bibik ratna dan along.
Selasa  depan, katanya akan diadakan pertandingan peringkat negeri. Kedua2nya dah bersemangat nak dapat johan...nanti boleh buat big surprise kat abah...Hish...belum apa2 dah berangan.
Walau apapun...aku dah cukup surprise sebab mereka dah ada keyakinan untuk beraksi di depan penonton yg ramai.

Sunday, June 19, 2011

Happy Father's Day


Happy Father's Day for My Husband.



Father's Day Wishes From Your Kids

From Adik

Abah adik nak ucapkan selamat hari bapa.
Abah best tak duduk kat US & UK?
abah sihat tak?adik sihat..
Abah duduk dekat mana sekarang?
adik sayang abah
SELAMAT HARI BAPA.


From:Tasya

Hai abah..How are you? I hope you enjoy yourself at United
 States and United Kingdom.Abah,if not i wanted to go to US and UK too.
Why didn't you put me in your bag,hahahahaha..Don't even have to pay..
JIMAT DUIT,hahaha..
Ok lah,i want to wish you'HAPPY FATHERS DAY'
Bye-bye ^_^



From Along

Abah,I want to say Happy Father's Day to you.Hope you have a splendid time in US,and no one troubles you.My Drama Competition is within two days,and I'm hating every minute of it.Hahaha.wish you were here..


From Afiq

Hello,I wanna say Happy Father's Day too.Urm,I really wish I could go with you to US..But I have a Drama Competition.Makes me really nervouse!Hope you have a fantastic time over there.




 

Niagara Falls

Baru terima gambar dari my hubby yang kini berada di Buffalo, US. ...berconference di sana selama seminggu dan selepas itu ke UK seminggu. Seronok kan...kerja sambil berjalan. Katanya hotel yang dia duduk tu dekat dengan niagara falls...cuma 10 minit je kalau jalan kaki. Dapat tengok gambar pun jadilah kan...nak ke sana rasanya tak terjangkau ...dalam keadaan sekarang.



Aku dah google info tentang niagara Falls.... malas nak translate...
The Niagara Falls are the most powerful waterfalls in North America. These voluminous waterfalls are situated on the Niagara River, which drains Lake Erie into Lake Ontario and forms the international border between the Canadian province of Ontario and the U.S. state of New York. The falls are 17 miles (27 km) north-northwest of Buffalo, New York and 75 miles (121 km) south-southeast of Toronto, Ontario, between the twin cities of Niagara Falls, Ontario, and Niagara Falls, New York.


Cantik kan?


My Hubby... Mulai sekarang, fikir2kan lah peluang untuk bawa isteri ke sini ya...he..he..he..





Katanya pada waktu malam...ada firework kat sini....cantik..
Bila boleh tengok ya...

Thursday, June 16, 2011

Doa


Ketika kumohon kepada Allah kekuatan, Allah memberiku kesulitan agar aku menjadi kuat.

Ketika kumohon kepada Allah kebijaksanaan, Allah memberiku masalah untuk diselesaikan.

Ketika kumohon kepada Allah kesejahteraan, Allah memberiku akal untuk berfikir.

Ketika kumohon kepada Allah keberanian, Allah memberiku bahaya untuk kuatasi.

Ketika kumohon Allah sebuah cinta, Allah memberiku orang-orang bermasalah untuk kutolong.

Ketika kumohon kepada Allah bantuan, Allah memberikanku kesempatan.

Aku tak pernah menerima apa yang kupinta, tetapi aku menerima segala yang kuperlu.

Ketika satu pintu kebahagiaan tertutup, pintu yang lain terbuka, tetapi sering kali kita terpaku terlalu lama pada pintu yang tertutup sehingga tidak melihat pintu yang dibukakan bagi kita.

Orang orang yang paling berbahagiapun tidak selalu memiliki hal hal terbaik, mereka hanya berusaha menjadikan yang terbaik dari setiap hal yang hadir dalam hidupnya.

Mungkin Allah menginginkan kita bertemu dengan beberapa orang yang salah sebelum bertemu dengan orang yang tepat, kita harus mengerti bagaimana berterima kasih atas kurniaNya.

Waktu kita lahir, kita menangis dan orang orang di sekeliling kita tersenyum, jalanilah hidup kita sehingga pada waktu kita meninggal, kita tersenyum dan orang orang di sekeliling kita menangis.

Sumber : Kakchik

Wednesday, June 15, 2011

Life

Sekali lagi kami diminta mengisi borang pemangkuan untuk ke DG44, DG48 dan juga DG52. Untuk aku...rasanya ini dah kali ke tiga mengisi borang pemangkuan...dari tahun 2007, 2009 dan sekali lagi di tahun ini....Tak pasti lagi kali ni dimana borang tu akan transit....moga2 kali ni tidak transit ditempat yg tidak dapat dikesan..tercicir di merata-rata. InsyaAllah. Laluan semakin sukar...kuota semakin penuh...ketidakpastian makin terserlah..Namun apa salahnya mencuba...bukankah dah biasa dengan penolakan demi penolakan....?  Mungkin bagi sesetengah orang..laluan sentiasa lancar ... dan bagi yg kurang bernasib baik...ada2 saja penyebabnya. Itulah hidup....


Kawan2 selalu berkata.....

Kadang kala Allah hilangkan sekejap matahari
Kemudian Dia datangkan pula guruh dan kilat
Puas kita menangis mencari di mana matahari
Rupanya Allah nak menghadiahkan kita pelangi
______________________________________________

.....dan aku masih menunggu pelangi itu...

Cerita pemangkuan kali ni agak menakutkan... jika tempat yang dipohon penuh...mungkin tercampak dimerata.rata...atau kekal digred yang sama. Pada mulanya terfikir juga ... nak isi ke tidak? Takut juga kalau terpaksa pindah ke tempat lain.


Takut weh... tapi apa salahnya mengambil risiko...peluang tak selalu datang


Life is Full of surprises. Its like a box chocolates you'll never know what you gonna get! And that was exactly the reason why we need to take the risk sometimes. It's one of the best way to really feel that life is indeed essential to everyone. It is were we can find the true meaning of leaving in the world of mortal people...


Berbekalkan kata2 itu....aku isi borang....moga2 kali ini nasib menyebelahi aku...
Take a chance and never let go.

...The End....

Tuesday, June 07, 2011

Cerita Tentang Sakit

Sejak kebelakangan ni sakit aku sering datang. Kalau dulu, dalam dua tiga bulan sekali baru dia datang...tapi sekarang ni..dalam sebulan, tiga empat kali. Memang sedih..Kadang2 dalam doa untuk jadi kuat..redha..tabah..., aku tetap kalah...airmata tetap menitis. Selalu tertanya dalam hati, kenapa dugaan demi dugaan...datang bertimpa. Namun ku tekadkan dalam hati, ujian adalah tarbiyah dari Allah, maka tabahlah...


Petang kelmarin, aku ke klinik perubatan homoepathy. Mendengar kata2 doktor...rasa lapang dan sedikit bersemangat. Aku dibekalkan dengan ubat dan petua.

Kata Dr, Madu dan habbatus sauda bagus untuk kesihatan. Caranya, campurkan 2 sudu kecik madu dengan setengah cawan air. Kunyah habbatus sauda, lepas tu minum madu tadi sikit2...amalkan 2 @ 3 kali seminggu, waktu malam. Kalau nak guna minyak habbatus sauda pun lebih baik, campurkan terus dalam madu tadi. Tapi bagi aku, kalau guna minyak ni, rasa dan baunya agak tak menarik ... jadi aku lebih suka guna yang biji...walaupun rasanya agak pedas..pahit. Memang sebelum ni pun aku dah amalkan minum madu, aku minum pekat macam tu...pagi dan malam. kata Dr, kalau buat macam tu...dia tak jadi ubat....ish tersalah cara rupanya.

Dalam al-quran pun ada menyebut kebaikan madu, bunyinya lebih kurang begini...


“Dan Tuhanmu mewahyukan kepada lebah; “ buatlah sarang-sarang di bukit-bukit dan ditempat-tempat yang dibuat manusia, kemudian makanlah dari tiap-tiap (macam) buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan (bagimu)”. Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, didalamnya terdapat obat yang menyembuhkan manusia. Sesungguhnya pada yang demikian terdapat tanda-tanda bagi orang yang memikirkan” (An-Nahl: 68-69)

Kata Dr lagi, kalau boleh elakkan debu, asap.... Kat rumah kalau boleh jgn guna kipas angin sebab dia akan terbangkan habuk, jangan minum ais, rempah2 pedas....dan macam2 lagilah. Insyaallah...aku akan cuba ikut semua nasihat itu.

Sekian dulu cerita tentang sakit. Doakan supaya aku diberikan kesihatan yang lebih baik. amin.

Monday, June 06, 2011

Cerita hari ini...

Salam
6 jun 2011
For everthing you have missed, you have gained something else;
And for everything you gain, you lose something else;
It is about your outlook towards life. You can either regret or rejoice


Hari ini pendaftaran pelajar baru ambilan kedua...tak tau lagi berapa ramai yang akan masuk. Maklumlah, sekarang ni terlalu banyak pilihan...diploma..asasi sains...berlambak2. Semua pakat offer...pilih je nak yang mana...IPTA ada, IPTS ada...Ada pelajar yang dapat offer sampai dua tiga tempat...tahniah. Ada juga yang tak dapat offer langsung...jadi pilihan terakhir pi je ke tingkatan 6. Walau mana tempat pun kita pergi...yang penting usaha...pasti berjaya.

Aku terkilan juga sebenarnya...anak saudaraku tidak berjaya untuk ke program matrikulasi..walaupun telah berjaya memperolehi 5A dalam SPM. Puncanya...matematik tambahan cuma dapat gred E...syarat mimimum untuk ke matrikulasi program perakaunan. jadi keadaan ini boleh dijadikan peringatan...kalau nak masuk matrikulasi matematik tambahan kena buat betul2...kena score..

Walau apa pun aku doakan yang terbaik untuk Farah....terimalah apa yang ditentukan. mungkin ada yang lebih baik menanti di depan. rezeki ada di mana-mana. with hope..anything is possible. Never..never give up.

 

My Secret Diary. rose-duniaku Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang