Friday, March 11, 2011

To Paint or Not To Paint

Sedang memikirkan...nak cat ke tidak? Dah boring betul dengan cat bedroom yg ada sekarang... kalau nak tukar, nak cat kaler apa? Ish pening. Rasa2nya nak cat kaler grey...tapi cantik ke? Takut nanti jadi kelam semacam je..nak masuk pun takut.

Try cari kat google...inilah hasilnya...cantik jugakkan? Tapi kadang2 dalam gambar memang nampak cantik, realitinya belum tentu. Lagipun dekorasinya tak sama. Aduih...pening kepala weh. Walau apa pun gambar bedroom kat bawah ni semuanya cantik...suka sangat.

Berangan jap ya.....


Putih dan grey ... kombinasi yg cukup cantik. Masalahnya perabut kat bilik aku tak dok pun yg kaler putih...ish...

Kombinasi grey, hitam dan kuning...cantik juga kan? yg ni mungkin boleh diselesaikan dgn letakkan cadar kuning...    Ish boleh ke? 


Grey dan putih lagi.... kena beli cadar putih la pulak

Yg ni cantik sangat..... aku suka juga yg ni.

Kesimpulannya .... masalah memikirkan nak cat @ tidak masih belum selesai.
Bersambung selepas ini... kita tengok apa jadi ya.....


Ni aku cedok dari google juga..... Create a Romantic Shabby Chic Style Bedroom


1. Bedding - Choose vintage inspired florals, stripes, and patterns in pastels. Mix and match them. Throw in some beautiful vintage or reproduction chenille's for added texture.

2. Lighting - Hang a beautiful chandelier over the center of the bed. Whether old or new, the chandelier of choice should be dripping with prisms and glass beading. When choosing a chandelier you should keep in mind that it will be a focal point. Choose ornate or glass lamp bases with floral lampshades

3. Paint - White of course lends itself to creating a very clean look. If you intend to use a lot of white art frames or mirrors, you may want to choose a slightly contrasting color for the walls such as a white sage or a soft pink. To create pop, paint the ceiling, doors, and trim white.

4. Wall Decor - Beautiful romantic floral paintings with ornate frames are perfect. Large ceiling tin framed mirrors hanging on the wall. For a more dramatic look, purchase a large mirror and lean it up against a wall creating a full length mirror.

5. Furniture - Mixing the old with the new is one of the nicest features of a Shabby Chic bedroom. If you are having trouble fitting in an old piece that you love because it is too dark, paint it white. Don't forget to distress the edges to give it a natural worn look.


Written by Tina Bauer - Owner of Not Too Shabby.

0 comments:

Post a Comment

 

My Secret Diary. rose-duniaku Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang